Kuih Makmur
500 gm tepung gandung* 1/2 kg tepung
80 gm gula halus
minyak sapi [ikut lembut boleh kepal] * sy beli 120g harga dlm rm5 lebih habiskan semua
1 biji telur
Bahan Inti
300 gm kacang tanah
70 gm gula halus *sy guna susu pekat jangan bagi inti tu berderai
Gula icing [untuk salut kueh]
Cara
1. Gaulkan semua bahan doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok kacang]
2. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula./ susu pekat
3. Ambil doh dan leperkan.
4. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma.
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak)
6. tunggu kuih sejuk sikit baru golekkan dalam gula aising
bersedia untuk dimasak
kuih dalam oven
Siap hanya dapat sy balang kecil ni je.
Inilah kuih saya selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan